Składniki zupa krem:
650- 800 ml bulionu mięsno - warzywnego
3 duże buraki
1 opakowanie serka mascarpone
50-100 ml śmietany kremówki
2 Vegeta do smaku
kilka kromek chleba na grzanki
mozzarella w kulkach
pietruszka pęczek
przyprawa suszone pomidory szczypta
ostra papryka szczypta
Składniki na bulion warzywno - mięsny
2 porcje rosołowe warzyw ok 500 g jedna ( w 1 powinno być 2 marchewki, seler, por, 2 pietruszki )
2 porcje korpusu z kury ( porcje rosołowe )
ok 5-7 rapetek (kurzych łapek )
1 główka czosnku
oliwa z suszonych pomidorów
2,5 cebuli
1 pęczek pietruszki
2 kostki rosołowe
3 liście laurowe
3 ziarenka pieprzu
3-4 ziarenka ziela angielskiego
Przygotowanie bulionu mięsno - warzywnego:
Wszystkie warzywa dokładnie obieramy i myjemy pod bieżącą wodą. Następnie kroimy warzywa na mniejsze części. Kładziemy je na wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Przecinamy główkę czosnku na pół i kładziemy obok. Wszystko polewamy olejem z suszonych pomidorów. Pieczemy w temp 220 *C około 20 min ( chyba, że się nie zarumienią to dłużej ). Warzywa powinny być przy końcówkach dosłownie spalone. Do garnka z wodą wsypujemy upieczone warzywa, razem z czosnkiem. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz oraz kostkę rosołową. Cebulę opalamy na gazie i dodajemy do wywaru. Na sam koniec dodajemy pietruszkę. Możemy do smaku dodać łyżeczkę Vegety.
W osobnym garnku gotujemy w wodzie buraki aż zmiękną. Po ich ostygnięciu obieramy.
Zupa krem z buraków:
Do garnka przelewamy przez sito bulion. Dodajemy obrane, ugotowane buraki, śmietanę kremówkę i serek mascarpone . Dodajemy marchewkę i z wywaru warzywnego ( jeśli chcemy żeby zupa była gęstsza, jeśli nie to nie dodajemy).
Po 15 do 20 min zdejmujemy zupę z gazu i miksujemy na krem. Podajemy z pistacjami i świeżą pietruszka. Możemy posypać szczypta ostrej papryki i suszonymi pomidorami.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz