Zupa krem z buraków

    Zupa krem z buraków jest jedną z moich ulubionych. Jako młoda dziewczyna jednak wstrzymywałam się od jej spożywania a potem poszłam na studia i w zasadzie na dzień dzisiejszy lubię wszystko :) Co robią studia z ludźmi - grzaliście kiedyś parówki w czajniku ? :)) 

    Sporo czasu mnie tu nie było a to dlatego że odświeżamy nasza stronę RS i zaprosimy was za jakiś czas na trochę jej ulepszoną, całkiem nową wersję. 

    Posiłek gotowany dla ukochanej osoby sprawia, że wkładamy w nią całą miłość, a to danie z dedykacją dla mojego kochanego :) Dziękuję Tomuś :) 
...któremu chciałam bardzo podziękować za to że jest moim najlepszym przyjacielem, moją bratnią duszą. Zawsze możemy na siebie liczyć... Nie mogę  opisać słowami, jak wiele Ci zawdzięczam, uwielbiam z Tobą przezywać życie w każdym możliwym znaczeniu tego słowa :)

Składniki zupa krem:

650- 800 ml bulionu mięsno - warzywnego

3 duże buraki

1 opakowanie serka mascarpone

50-100 ml śmietany kremówki

2 Vegeta do smaku

kilka kromek chleba na grzanki

mozzarella w kulkach

pietruszka pęczek

przyprawa suszone pomidory szczypta

ostra papryka szczypta


Składniki na bulion warzywno - mięsny

2 porcje rosołowe warzyw ok 500 g jedna ( w 1 powinno być 2 marchewki, seler, por, 2 pietruszki )

2 porcje korpusu z kury ( porcje rosołowe ) 

ok 5-7 rapetek (kurzych łapek )

1 główka czosnku

oliwa z suszonych pomidorów

2,5 cebuli

1 pęczek pietruszki

2 kostki rosołowe

3 liście laurowe

3 ziarenka pieprzu

3-4 ziarenka ziela angielskiego

Przygotowanie bulionu mięsno - warzywnego:

Wszystkie warzywa dokładnie obieramy i myjemy pod bieżącą wodą. Następnie kroimy warzywa na mniejsze części. Kładziemy je na wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Przecinamy główkę czosnku na pół i kładziemy obok. Wszystko polewamy olejem z suszonych pomidorów. Pieczemy w temp 220 *C około 20 min ( chyba, że się nie zarumienią to dłużej ). Warzywa powinny być przy końcówkach dosłownie spalone.  Do garnka z wodą wsypujemy upieczone warzywa, razem z czosnkiem. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz oraz kostkę rosołową.  Cebulę opalamy na gazie i dodajemy do wywaru. Na sam koniec dodajemy pietruszkę.  Możemy do smaku dodać łyżeczkę Vegety.


W osobnym garnku gotujemy w wodzie buraki aż zmiękną. Po ich ostygnięciu obieramy.

 

Zupa krem z buraków:

Do garnka przelewamy przez sito bulion. Dodajemy obrane, ugotowane buraki, śmietanę kremówkę i serek mascarpone . Dodajemy marchewkę i z wywaru warzywnego ( jeśli chcemy żeby zupa była gęstsza, jeśli nie to nie dodajemy). 

Pistacje prażymy na patelni z solą. 

Po 15 do 20 min zdejmujemy zupę z gazu i miksujemy na krem. Podajemy z  pistacjami i świeżą pietruszka. Możemy posypać szczypta ostrej papryki i suszonymi pomidorami.


Smacznego :)








Komentarze