Zupa krem ze szpinaku

 

    Kochani mamy to ! Jest nas 1000 ! i Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was zupę ze szpinaku, przepis jest bardzo prosty a sama zupa jest delikatna w smaku.

 

    Pamiętacie bajkę o Popeye’ z 1929 roku stworzona przez Elziego Crislera Segara, w której Amerykanie tak właśnie zachęcali swoich obywateli do jedzenia szpinaku ? Bohater zjadał ogromną ilość szpinaku dzięki czemu posiadał niezwykłą energię i moc.

 

    Sam szpinak nazywany niegdyś „Trawą Persji” został przywieziony przez Arabów do Europy w IX wieku a następnie dzięki amerykańskim farmerom szpinak stał się bardzo popularną rośliną uprawną.

 

 

Składniki zupa krem :

650 – 800 ml bulionu warzywnego

450 g szpinaku mrożonego

ok 450 g 0 600 g szpinaku świeżego

250 ml śmietany kremówki

serek topiony ok 230 g/ najlepiej śmietankowy

2 Vegeta do smaku

kilka kromek chleba na grzanki

mozzarella w kulkach

pietruszka pęczek

przyprawa suszone pomidory szczypta

ostra papryka szczypta

Składniki na bulion warzywny:

2 porcje rosołowe warzyw ok 500 g jedna ( w 1 powinno być 2 marchewki, seler, por, 2 pietruszki )

1 główka czosnku

oliwa z suszonych pomidorów

2 ziemniaki

2,5 cebuli

1 pęczek pietruszki

2 kostki rosołowe

3 liście laurowe

3 ziarenka pieprzu

3-4 ziarenka ziela angielskiego

Przygotowanie bulionu warzywnego:

Wszystkie warzywa dokładnie obieramy i myjemy pod bieżącą wodą. Następnie kroimy warzywa na mniejsze części. Kładziemy je na wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Przecinamy główkę czosnku na pół i kładziemy obok. Wszystko polewamy olejem z suszonych pomidorów. Pieczemy w temp 220 *C około 20 min ( chyba, że się nie zarumienią to dłużej ). Warzywa powinny być przy końcówkach dosłownie spalone.  Do garnka z wodą wsypujemy upieczone warzywa, razem z czosnkiem. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz oraz kostkę rosołową.  Cebulę opalamy na gazie i dodajemy do wywaru. Na sam koniec dodajemy pietruszkę.  Możemy do smaku dodać łyżeczkę Vegety.

 

Zupa krem ze szpinaku :

Do garnka przelewamy przez sito bulion warzywny. Dodajemy szpinak mrożony, śmietanę kremówkę i serek topiony . Dodajemy marchewkę i ziemniaki z wywaru warzywnego i na sam koniec wrzucamy świeży szpinak .

Chleb kroimy w kostkę i robimy  niego grzanki w piekarniku 180*C ok 5 min

Po 15 do 20 min zdejmujemy zupę z gazu i miksujemy na krem. Podajemy z kulkami mozzarelli, grzankami i świeżą pietruszka. Możemy posypać szczypta ostrej papryki i suszonymi pomidorami.








SMACZNEGO KOCHANI :)



 

 

 


Komentarze