Cynamon

     Moi kochani, nie wyobrażam sobie życia bez cynamonu. Jego zapach przypomina mi głównie Święta Bożego Narodzenia spędzane w gronie bliskich. Dodaje go do wielu potraw i napojów ale zawsze jak mam gości promuje jego magiczne właściwości o których zaraz się dowiecie. Moi drodzy, dziś kilka słów o korze cynamonowca, o jego magicznych właściwościach :) 


    Właściwości cynamonu doceniano już w starożytności. Zawiera on fenole, które hamują rozwój bakterii dlatego właśnie wykorzystywano go aby ukryć nieprzyjemny zapach psującego się mięsa lub rozkładających się zwłok (np. przy mumifikacji w starożytnym Egipcie ). Przyprawa ta w starożytności była bardziej ceniona niż złoto, było na nią duże zapotrzebowanie. Jako przyprawa jest uzyskiwana z wiecznie zielonego drzewa cynamonowego, występującego głównie w południowo wschodniej Azji i Australii.

    Warto jest go używać w kuchni do różnych potraw, zwłaszcza ze nie tylko dodaje aromatu ale ma także właściwości antybakteryjne  i przeciwwirusowe :) 






Bibliografia:

https://imperiumromanum.pl/ciekawostka/cynamon-cenna-przyprawa-starozytnosci/


Komentarze