#Pizzerki

    Pizza jest daniem, które lubi wiele osób. Robimy ją na różne sposoby i z różnymi składnikami. Mi osobiście przypominają się czasy studenckie, kiedy mieszkałam w akademiku nie istniało nic lepszego niż zrobienie pizzy wspólnie ze znajomymi :) 

    Sama pizza pochodzi z Neapolu, ale to właśnie Grecy dodawali na początku do słynnej pity dużo różnorodnych składników aż w końcu powstała pizza. Król Ferdynand I Burbon , król Neapolu i Sycylii potajemnie przebierał się za chłopa i wymykał się do miasta by kosztować pizzy w tajemnicy przed swoją żona, Marią Karoliną z Habsburgów. Jako pierwszy miłość do pizzy zaszczepił dopiero w Ameryce Gennaro Lombardi, który pochodził z Neapolu. Karmił pizzą dzieci i młodzież. Jeśli chodzi o Włochy, to pizza dopiero na początku lat 80 zdobyła serce Mediolanu i Rzymu.

Zacni kucharze, którzy wyrabiali ciasto na pizzę byli znani jako pizzaiolo :)

 

    Dzisiaj pizzerki, tzw. "na cito" ,  są na prawdę pyszne i puszyste! Kiedy je piekę ich zapach roznosi się po domu i zaprasza wszystkich domowników do stołu :) 

 

    Potrzebne składniki:

 

1 ciasto francuskie

1 łyżeczka majonezu

500 gram pieczarek

2 cebule

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka suszonego tymianku

suszone pomidory w oleju

kieliszek białego wina (ok.100 ml)

1,5 do 2 łyżeczek cukru

ser mozzarella lub zwykły ok.250 g

tarty parmezan (optymalnie)

 

 

    Pieczarki podsmażamy na suchej patelni aż zaczną wypuszczać wodę. Po 10 - 15 minutach, kiedy woda trochę odparuje - dodajemy suszoną bazylię, tymianek, sól i pieprz i smażymy jeszcze kilka minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

    Cebulę kroimy w grube piórka i podsmażamy 10 - 15 min na oleju z suszonych pomidorów. Gdy cebula zmięknie dodajemy kieliszek wina i czekamy aż odparuje. Następnie dodajemy 1 lub 2 łyżeczki cukru ( w zależności od tego jak słodką cebulkę lubimy). Gdy cebula zbrązowieje odkładamy ją do wystygnięcia. 

 

    Ciasto francuskie dzielimy na 6 równych kwadratów, każdy smarujemy odrobiną majonezu. Rozkładamy na każdym z nich po równo usmażone pieczarki oraz cebulę. Dodajemy suszone pomidory. Wszystko posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na 15-20 min w temp. 170*C.




 

Smacznego kochani :) ! 

 


Komentarze