Zupa Krem z dyni

Chociaż jesień powoli już za nami, uwielbiam wszystkie jej smaki. Lubię gdy ich zapach roznosi się po domu, kiedy za oknem pogoda nas nie rozpieszcza. Dzisiaj mamy dla Was pyszną zupę krem z dyni, rozgrzewająca i bardzo smaczna :) 

Zapraszam :) 


Rosół:

ok 800 g porcji rosołowej z kaczki ( grdyka, skrzydło i korpus )
4 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
3-4 ziarenka pieprzu
2 ząbki czosnku
2 kostki rosołowe
1 pęczek pietruszki
2x pęczek włoszczyzny ( w tym 4 marchewki )
1 łyżka masła
vegeta

Mięso oczyszczamy pod zimną wodą, do garnka nalewamy wody do pokrycia mięsa. Gotujemy ok. 20 min po czym odlewamy szumowiny i napełniamy garnek z mięsem zimna wodą ponownie. Gotujemy kolejne 20 min. Dodajemy obrane i umyte warzywa. Po ok.15 min dorzucamy kostki rosołowe, ziele angielskie, pieprz, czosnek i łyżkę masła. Dla dodania smaku niektórzy dodają vegetę, ja również czasami lubię dodać ten składnik - lub kilka kropel maggi jeżeli ktoś woli. To nie taki wielki "grzech" :)) Wszystko razem gotujemy ok. 1,5 h, na sam koniec w rosole powinna znaleźć się pietruszka.
Rosół, odsączany na bieżąco z szumowin wychodzi bardzo pyszny, na kaczce zawsze gotowała moja babcia więc tradycja w rodzinie została utrzymana :) 




.
Zupa krem:

2kg dyni
3 cebule
kieliszek wina
3-4 łyżeczki cukru
1 łyżeczka startego imbiru ( lub w proszku)
2 łyżeczki kurkumy w proszku
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki  chili w proszku
400 ml mleczka kokosowego lub śmietana 36%
700 ml rosołu
4 ząbki czosnku
olej z suszonych pomidorów
5 suszonych pomidorów 

Dynię myjemy i obieramy ze skóry. Pozbywamy się wszystkich pestek i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów i dokładamy cebulę. Smażymy około 15-20 min, aż cebula się zeszkli i straci na objętości. Dodajemy kieliszek wina i mieszamy do momentu aż nadmiar płynu odparuje, po czym dosypujemy cukier i mieszamy kolejne 5 -10 min. Mieszamy ją w garnku razem z dynią. Dynia powinna się dusić około 30-40 min, aż całkowicie zmięknie. Po tym czasie dorzucamy imbir, kurkumę, curry, paprykę i chili. Gotujemy jeszcze następne 10 min. W między czasie kroimy suszone pomidory i obieramy czosnek,  które następnie dodajemy do naszej dyni. 

Ponadto:
Prażone płatki migdałów
grzanki w kostce ( kromka chleba ugrzana w piekarniku i pokrojona na kostki )


Gdy połączymy rosół z nasza zupą z dyni - wszystko razem miksujemy. Na patelni prażymy płatki migdałów.  Zupę podajemy gorącą, oprószoną prażonymi płatkami migdałów z gorącymi grzankami i nuta mleczka kokosowego bądź z odrobina śmietany.  Smacznego kochani <3 


Komentarze

  1. Przepyszna zupka, bardzo mocno polecam. 😊😊😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękujemy, gra warta świeczki - trochę babcinej magii i trochę od nas <3

      Usuń

Prześlij komentarz