Hamburgery, nasza miłość. Moi kochani, kto z Was na wakacjach lubi sobie od czasu do czasu pozwolić na ten specjał? Hamburgery kojarzą mi się trochę z wyjazdami nad morze, jak byłam młodsza uwielbiałam sobie z tatą je zjeść "po plażowaniu" ( razem z frytkami ) .
Zapraszam serdecznie na kuchnię pochodzącą z Ameryki Północnej :)
" Hamburgery różnią się od naszych siekanych kotletów tym, że przyrządza się je z wołowiny, bez jaj i bułki tartej. W Ameryce wypieka się specjalny biały chleb na mleku do sporządzania hamburgerów.
500 gramów zmielonej przerośniętej wołowiny
1 cebula
1 łyżka sosu worchester
sól
pieprz mielony
100 ml oleju
okrągłe kromki białego chleba
Zmielone mięso wymieszać z posiekaną cebulą, sosem worchester,
solą, pieprzem mielonym i olejem. Formować okrągłe kotlety o grubości 1cm, posmarować olejem i smażyć na patelni lub w grillu. Powinny być soczyste, dlatego należy je szybko obsmażyć najpierw z jednej strony, odwrócić i smażyć dalej już bez obracania. Obsmażyć z jednej strony kromki białego chleba.Na każdej kromce chleba położyć hamburger i przybrać talarkami cebuli, keczupem, oliwkami , marynowanymi jarzynami itp. Hamburgery pikantne przyrządza się z obficie przyprawionej masy mięsnej. Przyprawia się zwłaszcza czosnkiem, ostrą papryką w proszku, pieprzem mielonym, tymiankiem, zieloną natką pietruszki i im.
Hamburgery z serem: odwróciwszy kotlety na patelni położyć na każdym cienki plasterek żółtego sera ( edamski, gouda itp.), przykryć patelnię i pozostawić przez chwilę na ogniu, aby ser się nieco roztopił. Następnie hamburger położyć na grzance z białego chleba i przybrać jarzynami."*
* Vydrova A., "Kuchnie Świata", Warszawa 1987, s. 139-141.
Od czasu do czasu też bardzo lubimy, a najlepiej ze swojską bułą :-)
OdpowiedzUsuńdokładnie tak :) najlepiej ze swojską bułą <3 palce lizać :)
UsuńWitam serdeczmie
OdpowiedzUsuńJak ktoś nie robił własnych hamburgerow to nie wie jak samkuja prosto od serca
Kupne hamburgery są dobre
Ale zrobione samu
Mmm przepyhota
Polecam przepis
Rafał