Witamina C


Moi kochani, rzecz prosta. Gotować nie możemy, ale pisać tak ! Tak, pisać zwłaszcza o istotnych sprawach. Dziś słów kilka  o witaminie C, która jest niezbędnym elementem w naszej diecie. Jej regularne spożywanie może zapobiec wszelkim chorobom, wzmacniać organizm a także leczyć stany zapalne. W tych trudnych chwilach wszyscy musimy pamiętać aby odpowiednio się odżywiać i dostarczać do organizmu dużo witamin.
Odkrycie „magicznych” właściwości witaminy C wiąże się ściśle z pojawieniem się na terenie północnej Europy szkorbutu.  Już wtedy brakowało tam dostaw świeżych warzyw i owoców, dopiero w wieku XIX wprowadzono nakaz spożywania tej witaminy w marynarce angielskiej.  Nagrodę Nobla za wyodrębnienie witaminy C z papryki otrzymał w roku 1928 węgierski biochemik Albert Szent – Gyorgyi.  Witaminę C nazywano wtedy kwasem askorbinowym ze wglądu na to, że  jej niedobór w organizmie wywoływał szkorbut.
Kwas askorbinowy czyli inaczej witamina C posiada szczególne właściwości REDUKUJĄCE, jednak należy PAMIĘTAĆ, że nie ochroni nas przed chorobą   w trakcie jej trwania. Tylko jej regularne spożycie zmniejsza ryzyko chorób.  U sportowców zapobiegawcze jej przyjmowanie zmniejsza ryzyko przeziębienia nawet do 50 %.  Proszę pamiętać, że witaminę C możemy rozpuszczać w wodzie co prowadzi do nie gromadzenia się jej w organizmie. Należy jednak zwrócić uwagę na to,  jaką dawkę przyjmujemy dziennie. Gdy zażyjemy więcej niż 1000 mg mogą wówczas wystąpić zaburzenia jelitowo żołądkowe. Jeśli jednak już zdarzy nam się spożyć więcej, jest ona wydalana z moczem i potem.  Kwas askorbinowy możemy dostarczyć do organizmu poprzez spożywanie odpowiednich produktów lub suplementów. Istotnym jest przyjmowanie naturalnej witaminy C, która występuje w produktach spożywczych. Powoduje to większą jej przyswajalność do organizmu. Suplementy nie są nam w stanie zastąpić naturalnych odpowiedników.[1]

Słów kilka jeszcze ! WITAMINA C
·         Wzmacnia naczynia krwionośne,
·          Leczy nadciśnienie
·         Chroni przed wystąpieniem anemii
·         Zmniejsza ryzyko udaru mózgu
·         Wykorzystywana w walce z nowotworami
·         Wzmacnia układ ODPORNOŚCIOWY
·         Na sprawne stawy i mocne kości
UWAGA !

W stanie suchym witamina C jest trwała, niestety już przy procesie podgrzewania w obecności tlenu, ulega rozkładowi. „Stopień rozkładu jest zależny głównie od temperatury i rośnie wraz z jej wzrostem[…]”[2]   W warunkach beztlenowych jest odporna na wysokie temperatury. Spożywajmy więc najczęściej produkty, które są źródłem witaminy C w postaci surowej.








Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękujemy. Staramy się pomagać jak umiemy, dlatego nie zapominamy także o profilaktyce - zwłaszcza w tym trudnym czasie jest ona równie ważna. Serdecznie pozdrawiamy i życzymy dużo zdrowia słodko słodka , RS.

      Usuń

Prześlij komentarz