O #czosnku słów kilka


Ważne jest, aby zachować profilaktykę zdrowotną w swojej diecie, pamiętać że jest to działanie wzmacniające odporność i zapobiegające chorobom. W okresie zimowo – wiosennym jest to szczególnie ważne, ponieważ jesteśmy narażeni na różnego rodzaju choroby.

 Wyróżniamy[1] 3 rodzaje profilaktyki zdrowotnej:

·         Pierwotna – zapobieganie chorobom, zdrowy styl życia
·         Wtórna – powstrzymanie rozwoju choroby
·         III faza – leczenie i rehabilitacja choroby już rozwiniętej

Dziś o czosnku słów kilka, ponieważ potrafi on wpłynąć na utrzymanie dobrego zdrowia.  Już 4500 lat p.n.e. spożywano go w Babilonii, zaś w Egipcie strzegł on piramid przed różnego rodzaju chorobami.  Podczas II wojny światowej w przyfrontowych szpitalach radzieckich pod rany podkładano małe, płaskie pudełeczka do których wkładano utartą cebulę oraz czosnek. Masa ta nie stykała się z ranami, lecz jej opary potrafiły zagoić szybko rany.[2]





Czosnek, jako naturalny antybiotyk:
·         Pomaga zwalczać infekcje i działa rozgrzewająco
·         Hamuje rozwój bakterii
·         Działanie antynowotworowe
·         Udrażnia drogi oddechowe
·         Ułatwia odksztuszanie
·         Obniża gorączkę
·         Obniża poziom złego cholesterolu
·         Profilaktyka chorób zakaźnych
·         Obniża ciśnienie krwi

    Moi kochani, warto jest stosować medycynę naturalną, ponieważ długotrwale praktykowana potrafi nas uchronić przed chorobami ! Czosnek jest najzdrowszy w surowej postaci, możemy dodawać go nawet do kanapek!






Razem damy rade, życzymy Wam dużo zdrowia,

Pozdrawiamy, zespół RS.



[2] Górnicka J., „Apteka. Poradnik zdrowia”, Warszawa 2003, s.109.

Komentarze