Ważne
jest, aby zachować profilaktykę zdrowotną w swojej diecie,
pamiętać że jest to działanie wzmacniające odporność i
zapobiegające chorobom. W okresie zimowo – wiosennym jest to szczególnie ważne,
ponieważ jesteśmy narażeni na różnego rodzaju choroby.
Wyróżniamy[1] 3 rodzaje
profilaktyki zdrowotnej:
·
Pierwotna – zapobieganie chorobom, zdrowy
styl życia
·
Wtórna – powstrzymanie rozwoju choroby
·
III faza – leczenie i rehabilitacja
choroby już rozwiniętej
Dziś
o czosnku słów kilka, ponieważ potrafi on wpłynąć na utrzymanie dobrego
zdrowia. Już 4500 lat p.n.e. spożywano go
w Babilonii, zaś w Egipcie strzegł on piramid przed różnego rodzaju
chorobami. Podczas II wojny światowej w
przyfrontowych szpitalach radzieckich pod rany podkładano małe, płaskie
pudełeczka do których wkładano utartą cebulę oraz czosnek. Masa ta nie stykała
się z ranami, lecz jej opary potrafiły zagoić szybko rany.[2]
Czosnek, jako
naturalny antybiotyk:
·
Pomaga
zwalczać infekcje i działa rozgrzewająco
·
Hamuje
rozwój bakterii
·
Działanie
antynowotworowe
·
Udrażnia
drogi oddechowe
·
Ułatwia
odksztuszanie
·
Obniża
gorączkę
·
Obniża
poziom złego cholesterolu
·
Profilaktyka
chorób zakaźnych
·
Obniża
ciśnienie krwi
Moi
kochani, warto jest stosować medycynę naturalną, ponieważ długotrwale praktykowana
potrafi nas uchronić przed chorobami ! Czosnek jest najzdrowszy w surowej postaci, możemy dodawać go nawet do kanapek!
Razem
damy rade, życzymy Wam dużo zdrowia,
Pozdrawiamy,
zespół RS.
Komentarze
Prześlij komentarz