250 g makaronu tagliatelle
Śmietana 30 lub 36 % / 250 ml
Groszek ( mrożony lub świeży , garść )
Łosoś ( 1 płat , wędzony)
2 ząbki czosnku
Oliwa ( 2 łyżki )
Pół cebuli
Wino ( 1 kieliszek , ok. 100 ml.)
Cukier ( 2 łyżeczki )
Sól ( szczypta )
Pieprz ( Szczypta )
Świeży koper, pietruszka lub bazylia ( do ozdoby ).
Parmezan
Parmezan
Czosnek obrać i rozgnieść, wymieszać razem z oliwą w szklance.
Makaron zagotować w wodzie razem z solą a następnie odcedzić i przepłukać zimną wodą.
Groszek z puszki przecedzić, w przypadku kiedy jest on mrożony dodać go na patelnię razem ze wszystkimi składnikami.
Łososia pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić i usmażyć, na samym końcu dodać cukier i wina do odparowania.
Makaron zagotować w wodzie razem z solą a następnie odcedzić i przepłukać zimną wodą.
Groszek z puszki przecedzić, w przypadku kiedy jest on mrożony dodać go na patelnię razem ze wszystkimi składnikami.
Łososia pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić i usmażyć, na samym końcu dodać cukier i wina do odparowania.
Gdy wszystkie składniki mamy już przygotowane, na rozgrzaną
patelnie wlewamy oliwę z czosnkiem, dodajemy groszek , cebulę i makaron.
Podsmażamy 2 minuty i dolewamy
śmietany. Mieszamy do zgęstnienia śmietany i dodajemy łososia na sam koniec.
Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy parmezanu i ozdabiamy :)
Smacznego <3
Komentarze
Prześlij komentarz