Przepis ten powstał jak byłam na 1 roku studiów. Stał się wielkim
przebojem na moim rodzinnym stole. Naprawdę, warto wypróbować to połączenie
smaków.
Składniki:
-świeży łosoś (porcja dla 1 os. wg uznania)
-świeża bazylia
-sparzona, starta skórka z cytryny
-przyprawa do ryb
-sól
-łyżeczka masła
Sos:
-1 dojrzałe mango
-0,5 puszki mleka kokosowego lub szklanka śmietany kremówki 250ml (
obie wersje są smaczne)
-0,5 łyżeczki ostrej papryki lub szczypta chilli
-1 płaska łyżka stołowa przyprawy curry
1 łyżeczka kurkumy
-pół łyżeczki mielonego imbiru
-2,5 ząbki czosnku
-sok z 1 limonki
-sok z 1/3 pomarańczy
-2 łyżeczki miodu ( lub cukru )
- sól do smaku szczypta
1.Dokładnie myjemy łososia i kładziemy go na papierowe ręczniki. Doprawiamy
go solą, przyprawą do ryb i sparzoną, startą skórką z cytryny.
2. Sos: Miksujemy wszystkie składniki.
3. Łososia podsmażamy na rozgrzanej patelni przez ok. 2 min. Naczynie
żaroodporne smarujemy masłem i wkładamy do niego naszego łososia zalewając go
sosem mango- curry. Pieczemy w piekarniku 30 min. W temp. Ok. 170*C. PO
wyłożeniu dania na talerz dodajemy kilka listków bazylii.
Komentarze
Prześlij komentarz