Pasta z szynką i pieczarkami - po studencku #3

Przepis ten powstał na 3 roku studiów :) Jest smaczny, prosty i niedrogi. Moja współlokatorka zawsze powtarzała - "jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma! ". Właśnie tak powstało "coś z niczego" - i co ważniejsze -  zdobyło serca naszej paczki :) !

Składniki - 2 porcje :

1 cebula
100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
5 plastrów szynki 
5 pieczarek
makaron ok 300 g

Ponadto:

4 ząbki czosnku
100 ml wina wytrawnego
szczypta tymianku
łyżka oliwy
3 łyżeczki cukru
łyżeczka masła
szczyptaVegety


Makaron gotujemy al dente, ponieważ zagości jeszcze na patelni. 

Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Podsmażamy je następnie na patelni i posypujemy szczyptą tymianku. Na sam koniec posypujemy Vegetą do smaku. Odcedzamy na sitku i odstawiamy do wystygnięcia.

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę bezpośrednio na patelnię. Dodajemy łyżkę oliwy, pokrojoną w plastry cebulę i podsmażamy wszystko ok 3-5 min. Smażymy do zeszklenia się cebuli. Po tym czasie dokładamy masło i cukier. Wlewamy wino i mieszamy wszystko do odparowania.

Do naszej cebuli dorzucamy makaron, pieczarki, pokrojoną w plasterki szynkę i smażymy jeszcze przez minutę. Wlewamy śmietanę i podgrzewamy chwilę, tak aby śmietana zgęstniała.





Komentarze