W ostatnim czasie curry często gości w naszym rodzinnym menu. Tak jak peklowana dynia i grzyby, ogórki w curry były co roku przygotowywane przez moją babcię. Cieszyły się bardzo dużym uznaniem, zwłaszcza przy rodzinnych obiadach podczas jesiennych spotkań. Cieszę się, że mogę kontynuować jej dzieło :)
Curry[1] (
a właściwie kari ) to często podawana potrawa w południowo – wschodniej Azji,
przypominająca gulasz mięsno – warzywny. Na zachodzie znana jest jako gotowa
już do użytku przyprawa, składająca się
z kilku mielonych korzeni. Jest tak dzięki kolonizatorom brytyjskim, którzy
mielili przyprawy na zapas wracając z Indii w XVIII wieku.[2] W
północnej części tego kraju możemy spotkać podobną mieszankę przypraw korzennych,
nazywaną tam garam masala. Kolor żółty naszemu curry nadaje właśnie kurkuma, będąca wspólnym
elementem wielu mieszanek.[3]
Dzięki temu, że składniki tej niesamowitej przyprawy są różnorodne i wzajemnie
na siebie oddziałują, możemy cieszyć się jej właściwościami zdrowotnymi.
Składniki na 1 słoik 0,5 l.
ogórki/ ok 1kg
gruby plaster cebuli
plaster selera
listek selera
1 łyżeczka gorczycy
Zalewa:
Na 1 litr wody 1 szklanka octu
1,5 szklanki cukru
1,5 łyżki soli
2 łyżki curry
Słoiki wyparzamy wrzącą wodą. Możemy przygotować sobie 5 lub 6 słoików. W każdym z nich na dnie układamy kolejno cebulę, seler, gorczycę i ogórki. ( W 5-6 słoikach zazwyczaj mieści się 1kg ogórków).
Ogórki możemy obrać, ale niektórzy lubią jeść je po prostu ze skórką. Trzeba pamiętać włówczas aby dokładnie je umyć.
W garnuszku gotujemy zalewę. Po przyrządzeniu zalewy studzimy ją ok. 3-5 min, następnie zalewamy nią nasze ogórki, mocno zakręcamy słoiki i gotujemy w garnku nasze zaprawy jeszcze ok 3-5 min. Odwracamy wszystkie słoiki do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Kochani, smacznego ! <3 Gorąco zachęcam, są pyszne ! <3
[1] Słownik
wyrazów obcych, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa 1980, s. 123.
[3] Encyklopedia Powszechna PWN, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa 1973,
s. 502.
Komentarze
Prześlij komentarz