Babcia zawsze robiła to wg jednego schematu i smakowało to za każdym razem tak samo :). Teraz mogę odtworzyć ten smak i przypomnieć sobie ukochaną babcię, oraz podzielić się tym niesamowitym smakiem :). Bon appetit !
1kg dyni;
380 g cukru;
ocet 10% 1 szklanka;
3 szklanki wody;
przyprawy korzenne, w zależności od upodobań (mogą być, ale nie muszą) np. goździki, ziele angielskie, anyż, cynamon - po 2-4 ziarenka;
1 łyżka stołowa curry, 1 łyżka stołowa kurkumy;
Dynię dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Do garnka wlewamy wodę,ocet i dodajemy cukier, (przyprawy korzenne- indywidualnie). Pokrojoną w kostkę dynię wrzucamy do garnka i gotujemy do zeszklenia, około 15 min. Moja babcia zawsze dodawała 1 łyżkę curry i 1 łyżkę kurkumy, po czym mieszała jeszcze całość około 3 min.
Gorącą dynie przełożyć do słoików, mocno zakręcić. Odwrócić słoiki i pozostawić do całkowitego wystygnięcia :) .
Gorącą dynie przełożyć do słoików, mocno zakręcić. Odwrócić słoiki i pozostawić do całkowitego wystygnięcia :) .
Komentarze
Prześlij komentarz