Babcina dynia w curry #1


          Babcia zawsze robiła to wg jednego schematu i  smakowało to za każdym razem tak samo :). Teraz mogę odtworzyć ten smak i przypomnieć sobie ukochaną babcię, oraz podzielić się tym niesamowitym smakiem :). Bon appetit !

1kg dyni;
380 g cukru;
ocet 10% 1 szklanka;
3 szklanki wody;
przyprawy korzenne, w zależności od upodobań (mogą być, ale nie muszą) np. goździki, ziele angielskie, anyż, cynamon - po 2-4 ziarenka;
1 łyżka stołowa curry, 1 łyżka stołowa kurkumy;


Dynię dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Do garnka wlewamy wodę,ocet i dodajemy cukier, (przyprawy korzenne- indywidualnie).  Pokrojoną w kostkę dynię wrzucamy do garnka i gotujemy do zeszklenia, około 15 min. Moja babcia zawsze dodawała 1 łyżkę curry i  1 łyżkę kurkumy, po czym mieszała jeszcze całość około 3 min. 

Gorącą dynie przełożyć do słoików, mocno zakręcić. Odwrócić słoiki i pozostawić do całkowitego wystygnięcia :) . 





Komentarze